ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ

Title

Artist


«BROKEN CIRCLE» (2022)σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κατή

Written by on 25 Μαρτίου, 2023

  Το Broken Circle είναι μία προσεκτική κατάργηση του χωροχρόνου, μία εσωτερική αυτοκάθαρση των ηρώων με ειλικρινή φιλοσοφική σπουδή. Μας αιφνιδιάζει ευχάριστα η ταινία επιφέροντας το αυτονόητο. Μας προβληματίζει χωρίς να μας εφησυχάζει με την προσωπική αλήθεια, της ερωτικής σαγήνης του καθενός μας. Η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη της θεματικής αξιολόγησης της ιστορίας, φανταστική ή όχι, φωτίζει ,οδηγεί,  αποκαλύπτει το πραγματικό κάτω από την επιφάνεια των συμβαινόντων.

Η μεταφυσική αρχή του έργου είναι μεταφυσική συνέχεια της λογικής και της ηθικής των όντων. Είναι μία άχρονη ολότητα άφθαρτη με ετερογενείς χαρακτήρες. Φωτίζει τις όψεις της ύπαρξης με τα μεταφυσικά πλάνα και την παράταση του χώρου. Η αέναη μεταβαλλόμενη τοπικότητα και χρονικότητα αγγίζει την αιώνια αλήθεια ορατή από την πανγαία του νου,  από το διάστημα, από κάθε γωνιά του ορατού και του αόρατου σύμπαντος. Οι νύμφες, το Μινωικό σύμβολο του Μινώταυρου , ο κύκνος, το ελάφι, το προζύμι της δημιουργίας από τα χέρια της μάνας Κλυταιμνήστρας, ο καθαρμός προ του γάμου, η γύμνια των πρωτόπλαστων είναι σύμβολα που φωτίζουν το αρχαίο ελληνικό στοιχείο και την αγάπη του συγγραφέα για τη διάδοση της ελληνικότητας στα πέρατα της οικουμένης. Όμως ο δημιουργός του έργου, Δημήτρης Κατής , δεν στέκεται μόνο εκεί. Γίνεται οικουμενικός καθώς οι αξίες που διατρέχουν τη ραχοκοκαλιά του έργου, μέσω του μύθου, γίνονται πανανθρώπινες.

  Όσον αφορά τη μουσικότητα ο δημιουργός εμβαθύνει στην επική ορχηστρική σύνθεση με επίκεντρο τον μεγάλο μαέστρο της φύσης, που εναρμονίζεται με την άψογη εικονική ενάργεια και την προοπτική της σκηνοθετικής του ματιάς. Όλο το καστ  (Χρήστος Γλυκός ως Αγαμέμνων, Χρήστος Αμβράζης ως Μάντης, Βάγια Κωφού ως Κλυταιμνήστρα, Νεκτάριος Παπαλεξίου ως Μενέλαος, Δημήτρης Μαζιώτης ως Οδυσσέας, Κατερίνα Χολή ως Γραία, Μαρίζα Σπιρίτο ως Ηλέκτρα, Δήμητρα Δερζέκου ως Φιλομήλα, Αποστόλης Γεωργίου Ζωναράς ως Άνθος, Ντιάνα Τσεμέρις ως Χρυσόθεμις, Γιώργος Καρατζάς ως Αχιλλέας, Κρυσταλλία Κεφαλούδη ως Αρχιέρεια, Ελπίδα Κατή ως Ιφιγένεια, Σύλλογος Πολιτιστικής Προβολής «Ιερολοχίτες Θηβών» με τον Γρηγόρη Παπαβασιλείου )  λειτουργεί άλλοτε σαν χορός αρχαίας τραγωδίας και άλλοτε σαν μεταφυσικά όντα μιας άλλης διάστασης, θυμίζοντας μας αρχαίες λατρεμένες θεότητες. Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι συμπλέκει μεταξύ τους διαφορετικές παραδόσεις αλλά και σύμβολα , ενώνοντας παρελθόν , παρόν και μέλλον, καταργώντας με αυτό τον τρόπο την έννοια της χρονικής  φθαρτότητας.

  Το αλληλένδετο ντουέτο της ζωής και του θανάτου, του γίγνεσθαι και του επέκεινα, αλληλεπιδρά με εκπληκτικό τρόπο σε ένα μυσταγωγικό επιστημονικής φαντασίας έργο, όπου, η αρχαία τραγωδία ίπταται στη στρατόσφαιρα χωρίς σκάφανδρο , προσδοκώντας την αιώνια κάθαρση ακόμα και στο χώρο. Το ζητούμενο είναι πάντα οντολογικό, δηλαδή η αποτίναξη του ζυγού από την ανθρώπινη πορεία της ζωής προς το θάνατο. Θεοί και άνθρωποι , ζώα και φυτά, κόσμος και σύμπαν σε πλήρη περίπλεξη, υπό το πελώριο μάτι του δημιουργού. Μονοπάτι άφθαρτο και αγιοποιό προς την Λύτρωση,  μένει μόνο η άδολη αγάπη των δύο νέων στο αέναο ταξίδι τους στην αναζήτηση της ευδαιμονίας.

Συγχαρητήρια στον πολυπράγμων δημιουργό του έργου, Δημήτρη Κατή, και σε όλο το καστ για αυτό το πρωτοπόρο και πρωτόγνωρο αποτέλεσμα , όπου επικοινωνεί το μεγαλείο του ελληνικού πνεύματος στον κόσμο με όπλο την αλήθεια και πλοηγό την φαντασία.

Το έργο προλογίζει με υψηλή διάνοια η καταξιωμένη συγγραφέας, διανοήτρια Παναγιώτα Μπλέτα και ο Πάρις Κατσίβελος, ηθοποιός, καθηγητής Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης κ.α

BROKEN CIRCLE, πηγή facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Συνδυάζεται ο λογοτεχνικός θεατρικός λόγος σε συνδυασμό με την «εικαστικής ομορφιάς» κινηματογραφική φωτογραφία και την πλούσια σε μελωδίες μουσική σύνθεση, που δίνει το «παρών» με πρωταγωνιστικό τρόπο. Η προσπάθεια κινηματογράφησης τέτοιου είδους ταινίας αποτελεί πρωτοτυπία για τα ελληνικά δεδομένα. Πρόκειται για μια ανιδιοτελή ιδέα, δημιουργία και συνεισφορά του ίδιου του δημιουργού Δημήτρη Κατή πρωτίστως, αλλά και των συνεργατών του και συντελεστών της ταινίας. Μια προσφορά προς τον ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο φιλοδοξούν όλοι τους μαζί να διαφημίσουν σε ολόκληρο τον κόσμο και στα διεθνή φεστιβάλ, μέσω της ταινίας αυτής. Το «Broken Circle» είναι μια μεγάλου μήκους ταινία, διάρκειας 139 λεπτών. Ήδη με την έναρξη αποστολής της στα διεθνή φεστιβάλ, επιλέχθηκε για επίσημη συμμετοχή από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ντάκα -πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές-, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Νότιας Ασίας (Cinemaking International Film Festival Dhaka). O διεθνούς φήμης πολυβραβευμένος μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Κατής είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του «Broken Circle», υπογράφοντας την παραγωγή & σκηνοθεσία, το πρωτότυπο σενάριο και, φυσικά, τη μουσική σύνθεση και το soundtrack της ταινίας. Επίσης, ο ίδιος είναι και κινηματογραφιστής και διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας. Είναι καθαρά προσωπική / ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς καμία απολύτως κρατική ή άλλου είδους χρηματοδότηση ή επιδότηση ή βοήθεια, πλην απλών ανθρώπων χωριών και συλλόγων που βοήθησαν με τον εθελοντισμό τους και την προσωπική τους συμμετοχή και εργασία. Το καστ της ταινίας αποτελείται από αξιόλογους και ταλαντούχους ηθοποιούς, με ονόματα από τη Λυρική Σκηνή και το θέατρο, αλλά και την ελληνική τηλεόραση και κινηματογράφο, καθώς και εμφάνιση νέων ηθοποιών, αλλά και γνωστών μοντέλων στα πρώτα τους κινηματογραφικά βήματα.

Επίσημη ιστοσελίδα ταινίας : http://WWW.BROKEN-CIRCLE.NET

imdb Broken Circle (2022) – IMDb

trailer BROKEN CIRCLE – Official Trailer (4K)

facebook Broken Circle – Ονείρεμα | Athens

«Broken circle»: Η ταινία μεγάλου μήκους του Δημήτρη Κατή

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία : Δημήτρης Κατής

Σενάριο : Δημήτρης Κατής

Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Γλυκός ως Αγαμέμνων, Χρήστος Αμβράζης ως Μάντης, Βάγια Κωφού ως Κλυταιμνήστρα, Νεκτάριος Παπαλεξίου ως Μενέλαος, Δημήτρης Μαζιώτης ως Οδυσσέας, Κατερίνα Χολή ως Γραία, Μαρίζα Σπιρίτο ως Ηλέκτρα, Δήμητρα Δερζέκου ως Φιλομήλα, Αποστόλης Γεωργίου Ζωναράς ως Άνθος, Ντιάνα Τσεμέρις ως Χρυσόθεμις, Γιώργος Καρατζάς ως Αχιλλέας, Κρυσταλλία Κεφαλούδη ως Αρχιέρεια, Ελπίδα Κατή ως Ιφιγένεια

Ειδική εμφάνιση: Σύλλογος Πολιτιστικής Προβολής «Ιερολοχίτες Θηβών» με τον Γρηγόρη Παπαβασιλείου

Κοστούμια : Παναγιώτα Νέννε

Set & Props (σκηνικά) : Εξηκίας Τριβουλίδης

Hχογράφηση και Foley της ταινίας : Κωνσταντίνος Κατής

Υπεύθυνος CGI (3D Visual Effects Supervisor – VXF Artist) : Πάνος Μακούλης

Make-up artists: Μαριάννα Μονόπολη και Δέσποινα Λουιζίδου

Σχεδιαστής και κατασκευής κοσμημάτων: Παντελής Κοντάκης

Styling μαλλιών: Γιώργος Σαρρής, Δημήτρης Πίσσας, Άγγελος Σαχιτζής

ΣΥΝΟΨΗ Broken Circle

Χιλιάδες χρόνια πριν σε τούτον τον κόσμο σε αυτήν την αρχέγονη Γαία, η χαρά ξελογιάστηκε από τον απατηλό χρόνο που της έστησε μία αδυσώπητη παγίδα. Ήταν όμως ξέγνοιαστα χρόνια, με κυρίαρχο παίχτη το άγνωστο. Η φύση εναρμονισμένη με τον άνθρωπο, ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε εκείνος. Η νεαρή κόρη με άδολη αγάπη για τη ζωή και με πολλά ερωτήματα για τα μυστήρια που την περιβάλλουν, ξεχύθηκε σε μία νοητικά ερωτική αναζήτηση της αλήθειας, με γνώμονα την αμφισβήτηση των εννοιών του κατεστημένου της εποχής. Την παράδοξη αυτή εκδοχή της πορείας της θα περιγράψουμε σε αυτήν εδώ την ιστορία.. ήταν η εποχή όταν τα βασίλεια εναλλάσσονταν από φιλόδοξους ευγενείς και στυγνούς βασιλείς και δυνάστες, αλλά και σοφούς, ήρωες, ημίθεους, δίκαιους και αμερόληπτους.. και τα σύνορα ήταν ρευστά..Μία ιστορία που κανείς δεν γνωρίζει εάν πράγματι ήταν αληθινή ή ήταν ένα όνειρo μέσα σε ένα άλλο.. είναι η αναβαθμισμένη εκδοχή της πραγματικότητας αυτού εδώ του σύμπαντος ..ή ενός άλλου.

Tags: Broken circleΔημήτρης Κατήςελληνικός κινηματογράφος

Μοιράσου το!