ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ

Title

Artist


Θερισμός, του Δημήτρη Δημητριάδη

Written by on 18 Ιουνίου, 2023

στο θέατρο 104

Λιγα λόγια για το εργο από το ομώνυμο βιβλίο Θερισμός του  Δημήτρη Δημητριάδη

Όλα ξεκίνησαν από μια ειδυλλιακή φωτογραφία διακοπών. Χαρούμενα πρόσωπα, ηλιοκαμένα, καλλίγραμμα σώματα γύρω από μια πισίνα σ’ ένα ακριβό ξενοδοχείο. Ηδονιστική ατμόσφαιρα. Τόσο ακραία ηδονιστική που μόνο το αντίθετό της μπορεί να κρύβει. Τόσο ακραία ειδυλλιακή που ένας συγγραφέας σαν τον Δημητριάδη δεν θα μπορούσε παρά να επιφυλάσσει στους ήρωες της τη χειρότερη μοίρα. Ποιοι είναι αυτοί οι τόσο ανέμελοι τύποι που απολαμβάνουν τις διακοπές τους; Ποιοι είμαστε εμείς μπροστά στη θάλασσα που ατενίζουμε στοχαστικά τον ορίζοντα, μ’ ένα απαλό αεράκι να μας χαϊδεύει το πρόσωπο; Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό μας ενώ το σώμα φαίνεται ν’ απολαμβάνει νωχελικά τον ήλιο, την επαφή με τη φύση, την αρμονία του τοπίου; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Κριτικό Σημείωμα Χρύσα Νικολάκη

Στο Θερισμό έχουμε να κάνουμε με τη διάβρωση της κοινωνίας . Με τη λαθεμένη  έννοια της ευδαιμονίας στη σύγχρονη μετανεωτερική εποχή, όπου όλα και όλοι μετριούνται με βάση την καταναλωτική τους αξία και δύναμη.

Η διάβρωση των ηθών, η διαφθορά που εξωτερικεύεται από τον κοινωνικό ιστό στον πυρήνα της οικογένειας, μας δίνουν τα πρωτογενή υλικά για την κατανόηση του σεναρίου του δημιουργού Δημήτρη Δημητριάδη.

Κεραυνός εν αιθρία η σκέψη του σκηνοθέτη Γρηγόρη Καραντινάκη να ενσωματώσει  το δραματικό στοιχείο στη βεράντα ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχείου στο Αcapulco. Εκεί,  όπου οι πέντε φίλοι(ο Ρουμί και η Ζουζού, ο Ασσούρ και η Λίκρα και η Μπόνα) απολαμβάνουν τις διακοπές τους αφήνοντας πίσω τα προβλήματα που τους κυριεύουν.

Η Βίβιαν Κοντομάρη άκρως δραματική,  με υπέροχη κινησιολογική εμφάνιση μας συγκλονίζει μαζί με την εξαιρετική Έλενα Μαρσίδου. Και οι δύο, αποτελούν τις μάνες μιας ευκατάστατης οικονομικής τάξεως πού πιλοτάρουν τη ζωή τους  φαινομενικά ανέμελα.  Στηριζόμενες  στις οικονομικά επιτυχημένες ζωές τους υποθάλπουν το βαθύ υπαρξιακό πρόβλημα αναφορικά με την οικογενειακή τους ζωή και τα παιδιά τους. .

Η Ηρώ Κισσανδράκη,  έρμαιο ενός ανολοκλήρωτου χειριστικού άντρα φθίνει προς την ανισορροπία,  καθώς χάνει τον αυτοέλεγχο και την αυτοεκτίμησή της. Θαυμαστή η ερμηνεία της.

Οι δύο άντρες της παρέας,  (Κωνσταντίνος Πασάς και Γιάννη Σιαμσιάρης),  στυλοβάτες της οικογένειας, δεν καταφέρνουν να πείσουν τους εαυτούς τους , αλλά ούτε και τις συζύγους τους για την Παραδείσια αυταπάτη..

Ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Καραντινάκης κατορθώνει να μας μεταφέρει νοερά σε ένα τροπικό περιβάλλον όπου ο χρόνος σταματά,  εκεί όπου η ακινησία μας ξαναγυρίζει στο διάφανο της παιδικότητας και της ξενοιασιάς.

Ενώ ο συμβολισμός με τα μαχαιροπίρουνα στο πάτωμα μεταλαμπαδεύει στη σκέψη μας το ρητό “Ότι σπέρνεις, θερίζεις” σε «ότι μαγειρέψεις …γεύεσαι».

Ότι φαινομενικά δείχνει Παράδεισος μετατρέπεται σε Κόλαση ,και ότι λάμπει σκουριάζει , σε έναν κόσμο όπου οι αξίες φθίνουν καθώς οι ήρωες βουλιάζουν στην υπαρξιακή τους τελμάτωση.

Εν κατακλείδι το υπαρξιακό πρόβλημα της μπουρζουαζίας υπό την ευφυή διόπτρα ενός τεχνητού Παραδείσου. Μα ότι ψεύτικο, εύκολα γκρεμίζεται στο φως.

Θερισμός , του Δημήτρη Δημητριάδη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης

Σκηνικά: Γρηγόρης Καραντινάκης

Κοστούμια: Γρηγόρης Καραντινάκης

Μουσική: Παύλος Παυλίδης

Φωτισμοί: Χρήστος Τσαμπάς

Χορογραφία:Κινησιολογία: Γιάννα Μελλά

Παίζουν:Βίβιαν Κοντομάρη, Γιάννης Σιαμσιάρης, Έλενα Μαρσίδου, Κωνσταντίνος Πασσάς, Ηρώ Κισσανδράκη

Διάρκεια:90 λεπτά

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 14 ευρώ. Μειωμένο: 11 ευρώ. Ατέλεια: 6€

Διάρκεια Παραστάσεων: Από Δευτέρα 24 Απριλίου μέχρι Τρίτη 30 Μαΐου

Πληροφορίες: Προπώληση: viva.gr, 11876, WIND, Ευριπίδης Βιβλιοπωλεία, Viva Spot Τεχνόπολης Αθηνόραμα.gr, Yoleni’s Greek Gastronomy Center

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15

Φωτογραφίες:Φωτογραφίες – Trailer: Bill Patrick

Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/therismos/ Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι (σταθμός Μετρό: Κεραμεικός), Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3455020 | https://www.104.gr/