ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ

Title

Artist


ΦΟΝΙΣΣΑ, η ταινία της Εύα Νάθενα εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Α. Παπαδιαμάντη από σήμερα στους κινηματογράφους

Written by on 30 Νοεμβρίου, 2023

ΦΟΝΙΣΣΑ, η ταινία της Εύα Νάθενα εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Α. Παπαδιαμάντη από σήμερα στους κινηματογράφους

Πρεμιέρα σήμερα Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023 κάνει η ταινία ΦΟΝΙΣΣΑ σε Σκηνοθεσία Εύα Νάθενα και Σενάριο Κατερίνα Μπέη με τους Όλγα Δαμάνη, Στάθης Σταμουλακάτος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Χρήστος Στέργιογλου, Δημήτρης Ήμελλος, Χριστίνα Μαξούρη, Αγορίτσα Οικονόμου, Μιχάλης Οικονόμου, Βερόνικα Δαβάκη, Νίκη Παπανδρέου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσορτέκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική ταινία διάρκειας 97 λεπτών είναι κατάλληλη άνω των 15 ετών.

Η επίσημη περίληψη της ταινίας της Εύα Νάθενα ΦΟΝΙΣΣΑ, εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Α. Παπαδιαμάντη είναι η εξής: “Σε ένα δυστοπικό νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η Χαδούλα, χήρα Ιωάννου Φράγκου είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της πέρασε η μητέρα της – μια σκυτάλη δύσκολη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την κατώτερη μοίρα της γυναίκας. Η Χαδούλα επαναστατεί μέσα της και αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί και προς τα έξω. Τα μικρά κορίτσια του νησιού γίνονται θύματά της. Αφαιρώντας τους τη ζωή, η ίδια νιώθει ότι τα απαλλάσσει από το κοινωνικό φορτίο που η ύπαρξή τους επιφέρει. Οι πράξεις της κάποια στιγμή αυτονομούνται και τη φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο. Εγκαταλείπει το σπίτι της και βρίσκει καταφύγιο στη φύση. Όμως, όσο και αν η ηθική της τής υπαγορεύει ότι έπραξε σωστά, στην πραγματικότητα το χρόνιο τραύμα της την ακολουθεί παντού. Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το γνωστό μυθιστόρημα του Α. Παπαδιαμάντη φτάνει στην μεγάλη οθόνη. Το 1974 ο Κώστας Φέρρης σκηνοθετεί την Μαρία Αλκαίου στον κεντρικό ρόλο της ηρωίδας σε μια ταινία η οποία άφησε ιστορία. Το 1993 προβάλλεται στην ΕΡΤ σειρά τριών επεισοδίων, σε σκηνοθεσία Άγγελου Κοβότσου, με την Τούλα Σταθοπούλου στον βασικό ρόλο. Το 2012, «Η Φόνισσα» σε σκηνοθεσία Στέλλα Αρκέντη με την Ιωάννα Γκαβάκου στον ρόλο της Φραγκογιαννούς κυκλοφορεί.


Πηγές

  1. https://youtu.be/wgcxz0b6tnE?si=CO2pJ1gE1IHgDLwg
  2. https://www.imdb.com/title/tt29644530/
  3. https://www.lifo.gr/culture/cinema/i-fonissa-toy-alexandroy-papadiamanti-ston-elliniko-kinimatografo

Αρχική δημοσίευση κειμένου: Say Yes to The Press


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *