ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ

Title

Artist


ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ, (ΝΕΡΑΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΜΑΖΟΝΕΣ)

Written by on 19 Ιουλίου, 2023

ΚΑΤΙΑ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΛΗ

Εκδ. ΚΟΥΡΟΣ

εικονογράφηση: Μάντακα Στέλλα

Ο Αλμπέρ Καμύ συνήθιζε να λέει ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι ελεύθερος όταν ψεύδεται , ενώ ο δικός μας φιλόσοφος Σωκράτης έλεγε: “Να συνηθίζουμε τα παιδιά να λένε την αλήθεια. Γιατί η ψευτιά είναι δουλοπρέπεια και δεν αξίζει να τη μιμούνται οι άνθρωποι.” Πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία εδράζεται ο κεντρικός άξονας του υπέροχου παραμυθιού της Κάτιας Μυλωνoπούλου  Δελή “Τα Ψεμματα”, Νεράιδες και Αμαζόνες από τις εξαιρετικές εκδόσεις Κούρος. Το ίδιο ακριβώς ακούμε και στα λόγια του κατ Ιωάννην Ευαγγέλιου. “Θα γνωρίσετε τον αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει(8:32)”. Πράγματι,  το να λέει κανείς την αλήθεια είναι η καλύτερη μέθοδος αλλά και ο πιο ασφαλής δρόμος για τη ζωή, μας λέει ο Μένανδρος.

Το βιβλίο της συγγραφέως είναι αφιερωμένο στη μητέρα της, εκείνο το πρόσωπο που δημιούργησε τον κεντρικό κώδικα αξιών της,  που στηρίζεται στη γάργαρη αλήθεια που ρέει μέσα στο λόγο της αβίαστα και αγνά όσο και οι παιδικές ψυχούλες στις οποίες απευθύνεται. Τόσο γάργαρη όσο και το υπέροχο Χελιδωριό Ευρωστίνης Κορινθίας στο οποίο μεγάλωσε, με λίμνες , ρέματα και με πεντακάθαρα νερά, με πανέμορφα μοναστήρια. Τον λατρεμένο τόπο των παιδικών της χρονών, εκεί πού εμπνεύστηκε τα ξεχωριστά παραμύθια που γράφει.

Τα Ψέματα (Νεράιδες και Αμαζόνες) είναι ένα ξεχωριστό παραμύθι από τις εκδόσεις Κούρος, από μία ξεχωριστή συγγραφέα την Κάτια Μυλωνοπούλου Δελή. Το πλέγμα του λόγου, το ύφος και το θέμα από την πρώτη σελίδα συναρπάζουν τον μικρό αναγνώστη. Το σπουδαίο είναι ότι τα στάδια του ξετυλίγματος του βιβλίου και το απόσταγμα του, καθοδηγούν τις παιδικές ψυχές στην αλήθεια της ζωής. Η αλήθεια είναι το βασικό μήνυμα του παραμυθιού για τα παιδιά μα και για τους ενήλικες. Όλες οι συναρτήσεις του θαυμαστού παραμυθιού μας οδηγούν στο ονείρεμα, στην ονειρική κατάσταση του απραγματοποίητου, της αχαλίνωτης παιδικής φαντασίας. Ένας άλλος κεντρικός πυλώνας του παραμυθιού είναι η παιδική φιλία, η αλληλεγγύη που αναπτύσσεται ανάμεσα στην Ελενίτσα και στην Έλσα. Το καλό υπερτερεί και η αλήθεια πάντα νικά, ας φαίνεται αρχικά ότι το ψέμα κερδίζει τις εντυπώσεις. Η αλήθεια φέρνει την ισορροπία και την ευδαιμονία. Το θαυμάσιο είναι ότι μέσα στην παραμυθητική της ιστορία η συγγραφέας Κάτια Μυλωνοπούλου Δελή, μας φέρνει στο προσκήνιο μυθικά πλάσματα , όπως είναι οι αμαζόνες και οι νεράιδες, οι οποίες αποτελούν την αιδώ και τη δίκη, σε μια πιο σύγχρονη παιδαγωγική μορφή. Γράφει η συγγραφέας μας μέσα από τα λόγια της Έλσας, της αντιηρωίδας που συνηθίζει να λέει ψέματα:

“Φοβήθηκα τόσο πολύ που δεν θα ξαναπώ ψέματα στη ζωή μου. Θα είμαι υπάκουη, μελετηρή, προσεκτική και θα λέω πάντα την αλήθεια δίχως κανέναν δισταγμό.

https://www.bestprice.gr/item/2158775907/ta-psemata.html

Οι διδακτικές απόψεις της συγγραφέως είναι γεμάτες ευαισθησίες και κατευθύνουν ηθελημένα στο νόμισμά της αλήθειας. Ένα νοητό νόμισμα με πανομοιότυπες τις δύο όψεις. Η άψογη εικονογράφηση από τη Μάντακα Στέλλα είναι πραγματικά ομιλούσα, με πανέμορφη εικονοπλασία και ζωντανά χρώματα . Η ηρωίδα του παραμυθιού Eλενίτσα  με τα πελώρια χαμογελαστά μάτια και η Έλσα με τα πονηρά, γεμάτα ενοχές της μάτια -για αρπαγή των γλυκών του σπιτιού- είναι το σήμα κατατεθέν του βιβλίου. Παρατηρούμε ένα υπέροχο πάντρεμα εικόνας, λόγου και συναισθήματος. Το υποκοριστικό «Ελενίτσα» που προσδίδει η συγγραφέας στην κεντρική ηρωίδα, προσομοιάζει με την ίδια τη ζωή των παιδιών. Το πέρασμα από τον παραμυθητικό λόγο  στην ενηλικίωση . Από την Ελενίτσα στην Ελένη.

Οι μεταφυσικές ιδιότητες του παραμυθιού δημιουργούν την αίσθηση ενός άλλου κόσμου όπου η αλήθεια δικάζει το ψέμα. Το παραμύθι της Κάτιας Μυλωνοπούλου Δελή,  είναι μία ανάγκη σύγχρονη της εποχής μας να ξεφύγουμε από το προσωπείο και να αγκαλιάσουμε το πρόσωπο. Να οδηγήσουμε τα παιδιά μας στην αψεγάδιαστη αλήθεια, αποφεύγοντας την πλάνη του ψέματος. Όπως έλεγε ο σπουδαίος Καζαντζάκης «το ψέμα είναι ανανδρία». Μόνο η αλήθεια είναι ο δρόμος της ζωής , ο δρόμος της ευτυχίας, είναι μια πράξη επανάστασης απέναντι στην ασχήμια. Όπως είπε ο Χριστός «αφήστε τα παιδιά να έρθουν κοντά μου και μη τα εμποδίζετε, γιατί σε αυτά ανήκει η Βασιλεία του Θεού». Η Βασιλεία του Θεού βρίσκεται «εντός ημών» και δεν είναι τίποτα άλλο από την ζωντανή αληθινή παρουσία του Θεού στην καρδιά μας, τις πράξεις μας και την αληθινή σκέψη μας. Το φως μας στο σκοτάδι. Στενός, ανηφορικός και δύσβατος ο δρόμος της αλήθειας μα με πίστη και ελπίδα κατορθώνεται. Όπως κατόρθωσε και η Ελενίτσα στο παραμύθι να σώσει την φίλη της Έλσα από την τιμωρία του Άδη, που δεν είναι άλλη από το σπήλαιο της πλάνης.

Εύγε!

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&sxsrf=AB5stBhTNL6DN2-xNsOlpVf8DMg6-peZiA:1689799894399&q=%CF%84%CE%B1+%CF%88%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1+%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%B1+%CE%BC%CF%85%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85+%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CE%B7&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjX8ciT05uAAxVeiP0HHeSLCFgQ0pQJegQIDBAB#imgrc=UB2cXoY_DstFtM

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ- ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΛΗ

Η Κάτια Μυλωνοπούλου Δελή γεννήθηκε το 1961 στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Σπούδασε υποκριτική και θεατρολογία.

Σε ηλικία 14 ετών έδωσε εξετάσεις ένα κομμάτι από τον Αμερικανό συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς «Καλοκαίρι και καταχνιά» κάτω από την καθοδήγηση του καθηγητή της Γρηγόρη Βαθιά. Η επιτροπή αποτελείτο από 10 μέλη.

Το πρώτο μέλος ήταν η ιέρεια του ελληνικού θεάτρου Τζένη Καρέζη όπου μαζί με τα υπόλοιπα μέλη την επέλεξαν πρώτη ανάμεσα σε 100 άτομα.

Της έδωσαν ως βραβείο να ακολουθήσει τις θεατρικές σπουδές με υποτροφία.

Από το 1978 έως το 1979 σπούδασε στο Νational Μuseum College , έχοντας ως καθηγητές τον Δημήτρη Μυράτ, τη Βούλα Ζουμπουλάκη, την Άννα Συνοδινού και άλλες εξέχουσες πνευματικές και καλλιτεχνικές προσωπικότητες. Όσο καιρό σπούδαζε ως φοιτήτρια στο Drama School έπαιξε στα εξής σπουδαία έργα στο θέατρο και στην τηλεόραση ως πρωταγωνίστρια:

-1978: «Καταδίωξη» Γλυκοφρύδη Γ. Καλατζής

-1978: θέατρο Μυράτ –Ζουμπουλάκη, Πλατωνικοί Διάλογοι (Σωκράτης)

-1979:  TV Από κωμωδία στο Δράμα,  οι Υπεύθυνοι της Μέλπως Ζαρόκωστα.

-1980:  Συνταγματάρχης ΛΙΑΠΚΙΝ με τους Πέτρο Φυσσούν και Τσούγκα του Ξυλοκαστρίτη σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη.

-1981:  ο διεθνούς φήμης Ισραηλινός ΓΟΕΛ της αμερικανικής ταινίας «Γρανίτα από λεμόνι» ήρθε στην Ελλάδα για να την γνωρίσει.

-1982: Ντοκιμαντέρ «Ο Γάμος»,  ταινία μικρού μήκους

-1982: Φυλακές Ανηλίκων του αείμνηστου Ντίμη Δαδήρα της Γκρέκα Φιλμ.

-Το 1982 τελειοποίησε τις σπουδές της και πήρε το πτυχίο της από το Εθνικό Ωδείο Καλομοίρη με καθηγητές τον αείμνηστο Θ.Τράγκα , την Μαίρη Βογιατζή και άλλες εξέχουσες πνευματικές και καλλιτεχνικές προσωπικότητες του ελληνικού χώρου.

Tο 81-82 πήρε το πτυχίο της από το Trinity College English.

Στην δεκαετία του 80 παντρεύτηκε έναν Ελευσίνιο αρχιτέκτονα .

Το 1988 απήγγειλε το ποίημα “Ειρήνη” κάτω από την καθοδήγηση του σκηνοθέτη κ.Kίνη στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.

Έργα της έχουν διακριθεί και βραβευθεί σε διάφορους λογοτεχνικούς ποιητικούς διαγωνισμούς. Είναι μέλος της Ζακυνθινής Εστίας Πολιτισμού και υπεύθυνη του θεατρικού τμήματος όπου κατά καιρούς ανεβάζουν διάφορα θεατρικά έργα.

ΚΡΙΤΙΚΗ

ΧΡΥΣΑ ΝΙΚΟΛΑΚΗ, ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΘΕΟΛΟΓΟΣ