ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ

Title

Artist


Σαν σήμερα-Μελίνα Μερκούρη

Written by on 18 Οκτωβρίου, 2021

Ήταν Απρίλιος του 1983, το πρώτο ταξίδι της Μελίνας στο Λονδίνο με την ιδιότητα της υπουργού Πολιτισμού. Η καμπάνια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει μόλις αρχίσει και φυσικά όλοι περιμένουν να θέσει το θέμα χωρίς περιστροφές. Στο επίσημο δείπνο στο Institute of Contemporary Art είναι παρών και ο τότε διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου και δεκάδες επίσημοι.

Η Μελίνα τελειώνει τον λόγο της, μια εξαιρετική ομιλία περί πολιτισμού, χωρίς την παραμικρή αναφορά στα «Μάρμαρα». Αναδίδονται υπόκωφοι αναστεναγμοί ανακούφισης, ανταλλάσσονται φευγαλέες ματιές αυθεντικής απορίας, μόλις είχε αποφευχθεί διπλωματικό επεισόδιο.

Η Μελίνα σηκώνεται ξανά για να τους ευχαριστήσει και (υποτίθεται) να τους ζητήσει.. συγγνώμη για τα «κακά αγγλικά» της. «Ι hear myself and reminded me of what someone has said about a British broadcaster : “He speaks as if he had Marbles in his mouth» («Με ακούω και θυμάμαι αυτό που είχε πει κάποιος για έναν Βρετανό εκφωνητή: Μιλάει σαν να έχει Μάρμαρα στο στόμα του»). Ακολουθεί το απόλυτο πανδαιμόνιο, το πρωτόκολλο έχει πάει περίπατο, η Μελίνα αποθεώνεται χωρίς αναστολές, οι Άγγλοι λατρεύουν τα λογοπαίγνια (Σημ. ιδιωματική έκφραση, marble mouth = όταν οι λέξεις βγαίνουν με δυσκολία!).

Σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου, γεννήθηκε στο Κολωνάκι στην οδό Τσακάλωφ 26, σε ένα τετραώροφο σπίτι του 19ου αιώνα. Όπως συμβαίνει με όλες τις ισχυρές προσωπικότητες, πολλοί την λάτρεψαν, άλλοι την αντιπάθησαν, η Ρένα Βλαχοπούλου την είχε αποκαλέσει Μερκουράδα!. Η ιστορία όμως δεν ξαναγράφεται, έζησε μια συναρπαστική ζωή και έγινε η μοναδική γυναίκα στην Ελλάδα που κηδεύτηκε με τιμές Πρωθυπουργού, ένας τόνος ροδοπέταλα την συνόδεψαν στην κηδεία της !

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε χτες τα έτη 2019-2020 έτη Μελίνας Μερκούρη, 25 χρόνια από τον θάνατο της (1994) και 100 χρόνια από την γέννηση της (1920). Φωτο, πανέμορφη με τον Άντονι Πέρκινς (χρωματισμός Χ. Καπλάνης)