ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ

Title

Artist


«Ο Αλαφροΐσκιωτος των Θανάση Σάλτα και Ιωάννας Μαστοράκη Κριτική Παράστασης από τον Νίκο Μπατσικανή .

Written by on 28 Νοεμβρίου, 2023

Κριτική παράστασης από τον κ. Νίκο Μπατσικανή ποιητή , συγγραφέα , κριτικό Θεάτρου μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών – Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν κι Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου – Χορού.

Ελκυστικό και πρωτότυπο θέμα για θεατρική παράσταση, βασισμένο στην Κρητική παράδοση. Όπως είχε δηλώσει η αείμνηστη ηθοποιός και ποιήτρια Κατερίνα Γώγου (1940 – 1993): «Οι ρίζες μας δεν είναι, μόνο, για να μας κρατούν στη γη, αλλά και για να βγάζουμε καινούργια κλαδιά, άνθη και καρπούς». Αυτό προσφέρει και το καλογραμμένο έργο της Ιωάννας Μαστοράκη και του Θανάση Σάλτα, αποτέλεσμα σημαντικής και κοπιαστικής μελέτης, που μετουσιώθηκε σε σπουδαίο έργο τέχνης, από τον Θίασο «Πορεία».

Ο Μανωλιός, νεραϊδο-χτυπημένος στην εφηβεία, ζει με τη μητέρα και την αδελφή του, σε χωριό της Κρήτης. Η παρουσία ενός ιερομονάχου και το κρυμμένο μυστικό της μάνας θα φέρουν ανατροπές στην ήσυχη ζωή τους και οδηγούν τους ήρωες σε άλλα μονοπάτια, με απρόβλεπτες συνέπειες, στοιχεία που κρατάνε το κοινό σε αγωνία.

Η παράσταση, όπως σκηνοθετήθηκε από τους δύο συγγραφείς – μελετητές: Ιωάννα Μαστοράκη και Θανάση Σάλτα, έχει πολλές αρετές, καθώς φέρνει τους θεατές σε επαφή με την παράδοση˙ όπως τη γνωρίζουμε μέσα από διηγήσεις, παραμύθια και δημοτικά τραγούδια, μέρος του θησαυρού που μας κληροδότησαν οι παλαιότεροι, αφού πρόκειται για έργα μοναδικής ομορφιάς, γεμάτα δοξασίες, που ακόμα συγκινούν και μπολιάζουν τον ελληνικό πολιτισμό. «Κάνει το σύγνεφο άλογο και τ’ άστρο χαλινάρι…» – (Του νεκρού αδελφού, παραδοσιακό). «Α δε στοιχειώσετε άνθρωπο, γιοφύρι δε στεριώνει…» – (Της Άρτας το γιοφύρι, παραδοσιακό).

Λειτουργικό και ρεαλιστικό το σκηνικό, ως εσωτερικό χωριατόσπιτου, και όμορφα κοστούμια, ταιριαστά με την εποχή και το θέμα. Υπέροχοι εκκλησιαστικοί ύμνοι και γνωστά μουσικά μοτίβα, επιλεγμένα από την Ιωάννα Μαστοράκη και τον Θανάση Σάλτα, αλλά και δύο πρωτότυπα τραγούδια, σε στίχους Θανάση Σάλτα και μουσική Αρετής Κοκκίνου («Αλαφροΐσκιωτος») και Λίνου Κόκοτου («Κόρη του πρωινού»), ερμηνευμένα μοναδικά από τη Θέλμα Καραγιάννη και τον Νίκο Ανδρουλάκη (αντιστοίχως), χορευτικές φιγούρες, μα πάνω απ’ όλα τα απρόσμενα γεγονότα και η μεταφυσική διάσταση του θέματος, απογειώνουν την παράσταση, σε συνδυασμό και με τις υποδειγματικές ερμηνείες των ηθοποιών: Χρίστου Γεωργίου, Ιωάννας Μαστοράκη, Θανάση Σάλτα και Σάρας Τερζή, που αναδεικνύουν τους ιδιαίτερους ρόλους τους. (Διάρκεια: 120 λεπτά, με διάλειμμα).

Συγγραφείς: Θανάσης Σάλτας, Ιωάννα Μαστοράκη

Στίχοι τραγουδιών: Θανάσης Σάλτας

Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Θανάσης Σάλτας, Ιωάννα Μαστοράκη

Σκηνικά – Κοστούμια: «Θίασος Πορεία»

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Σάλτας, Ιωάννα Μαστοράκη

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Χριστοφιλέας

Παραγωγή: «Θίασος Πορεία»

Ερμηνείες, με αλφαβητική σειρά: Χρίστος Γεωργίου, Ιωάννα Μαστοράκη, Θανάσης Σάλτας, Σάρα Τερζή

Συντελεστές τραγουδιών παράστασης:

«Αλαφροΐσκιωτος», Μουσική: Αρετή Κοκκίνου, Στίχοι: Θανάσης Σάλτας

Ερμηνεία: Θέλμα Καραγιάννη

Μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι «Αλαφροΐσκιωτος» εδώ:

«Κόρη του πρωινού», Μουσική: Λίνος Κόκοτος, Στίχοι: Θανάσης Σάλτας

Ερμηνεία: Νίκος Ανδρουλάκης

Μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι «Κόρη του πρωινού» εδώ:

Κάθε Κυριακή στις 20.00

«Θέατρο Λύχνος, τέχνης & πολιτισμού»

Χαλκιδικής 83 & Ιερά οδός 59, 11855 Γκάζι (πλησίον στάσης Μετρό «Κεραμεικός)

Κρατήσεις: «Θέατρο Λύχνος» / «Θίασος Πορεία»: 2110121686 & 6946309618.