ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ

Title

Artist


Η ιστορία της Μαρί , σε σκηνοθεσία του Ζαν Πολ Ντενιζόν

Written by on 26 Φεβρουαρίου, 2022

Λιγα λόγια για το έργο

Η Μαρί είναι μία γυναίκα βιοπαλαίστρια που πασχίζει να βγάλει τίμια το ψωμί της και επενδύει συναισθηματικά μόνο στην καθαρότητα της τιμής της. Για παρέα της έχει μόνο το υπέροχο σκυλάκι της , τον Pom-Pom . Πληρώνει τους φόρους της,  τους λογαριασμούς της και  το ενοίκιο της.  Ενώ πάντα φροντίζει  το ελάχιστο που της απομένει να το επενδύει για τα γεράματα της και την κηδεία της. Η Μαρί ζει σε μια μεγάλη πολυκατοικία, σε μια γκαρσονιέρα, στον τελευταίο όροφο, χωρίς τουαλέτα, κι έτσι είναι αναγκασμένη να χρησιμοποιεί αυτή του κάτω ορόφου. Η τουαλέτα αυτή γίνεται αφορμή για να αρχίσει  η δικαστική της διαμάχη, αλλά και η απαρχή της αφήγησης της. Η ασήμαντη ζωή της γίνεται ενδιαφέρουσα μέσα από τις ατασθαλίες των κατοίκων της πολυκατοικίας. Η θυρωρός είναι το πρόσωπο κλειδί και το αντικλείδι το έχει μόνο η Μαρί , καθώς είναι η μόνη που γνωρίζει τα μυστικά της πολυκατοικίας . Η νίκη της στην υπόθεση , χάρη στην ευστροφία του δικηγόρου της και στις οικονομίες της την  βγάζει ασπροπρόσωπη απέναντι σε μια πολυκατοικία που την θεωρεί υποδεέστερη, σε μια κοινωνία που την θεωρεί «μικρή», εκείνη αποδεικνύεται μεγάλη, αποδεικνύεται «σοφή».

Ο συγγραφέας Ζορζ Μπρασάι

Το καυστικό χιούμορ σε συνδυασμό με το ευφυές λογοπαίγνιο του σεναρίου που τολμά  ο συγγραφέας Ζορζ Μπρασάι οδηγεί τον αναγνώστη πέρα από το άφθονο γέλιο στην μετάδοση της θέασης του Παρισιού μέσα από το φωτογραφικό φακό του πιο διάσημου Ούγγρου φωτογράφου της εποχής. Ο Μπρασάι ,  πίσω από το φωτογραφικό φακό του, απαθανατίζει όλους τους ανθρώπους που ζουν στη σκιά  πίσω από τα μεγάλα φώτα . Το έργο του αυτό, «Η ιστορία της Μαρί», είναι  ένα από τα δεκαεπτά διηγήματα που είχε εκδώσει και βασίζεται σε ένα πραγματικό πρόσωπο. Το έργο αναδεικνύει πολλά θέματα όπως ταξικά ζητήματα,  το ρόλο της γυναίκας, τις αντιθέσεις της πλουτοκρατίας και της χαμηλής οικονομικής τάξης.  

Ζαν Πολ Ντενιζόν & Ελένη Παπαχρηστοπούλου

Ο σκηνοθέτης Ζαν Πολ Ντενιζόνhttps://www.documentonews.gr/article/zan-pol-ntenizon-den-tha-doyleya-me-osoys-exoyn-aytoskopo-thn-exoysia/ κατορθώνει να απογειώσει το κείμενο και να του δώσει την υφολογία και την αίσθηση της εποχής. Η Ελένη Παπαχρηστοπούλου χτίζει σκαλί σκαλί τον ρόλο της πρωταγωνίστριας σε τέτοιο βαθμό που ξεχνάς ότι είσαι θεατής, γίνεσαι κοινωνός του ψυχισμού της.

Κωμική Διάσταση

Τα ιδιαίτερα ηχητικά εφέ του έργου (γραμμόφωνο , στέγη που στάζει, τριξίματα πόρτας) όπως και τα εικονικά  στοιχεία (πιατάκι του σκύλου που γεμίζει και αδειάζει κάτω από το κρεβάτι ) κάνουν την ιστορία ακόμα πιο ρεαλιστική. Οι φωτισμοί του Πασχάλη Τερζή  και η σκηνοθετική φροντίδα του Γιάννη Σταματίουhttps://ekstaninfo.wixsite.com/ekstan/copy-of-ntenizon-biografiko-1 δομούν  το αποτέλεσμα και το ολοκληρώνουν. Όμως αυτό που καθηλώνει είναι το πόσο γρήγορα συνυπάρχουν σε ένα μονόλογο πολλά ζωτικά θέματα της γαλλικής μεσοπολεμικής κοινωνίας, τα οποία καλούνται οι θεατές να αφουγκραστούν  φεύγοντας από το θέατρο. Θέματα που παραμένουν ακόμα και στις μέρες μας καυστικά και μας ταλανίζουν.

Εξάλλου, αυτό είναι και το στοίχημα του συγγραφέα-φωτογράφου, να αναδείξει τη διαφθορά του αριστοκρατικού κόσμου,  να μιλήσει για το λυκόφως της αστικής κουλτούρας και την ιδεολογία της .Τα νοητικά  μοτίβα στην ιστορία της Μαρί, πάνω στα οποία βασίζεται ο συγγραφέας και αναδεικνύει έξοχα  η παραγωγή, είναι ότι μέσα από το σαρκασμό και την τραγικότητα φανερώνεται η ιδέα ενός έργου με κωμική διάσταση και με μαύρη απόχρωση.

πηγή: θέατρο Eκστάν

INFO

Κείμενο: Ζoρζ Μπρασάι, μετάφραση/ διασκευή: Ελένη Παπαχρηστοπούλου, σκηνοθεσία: Ζαν – Πoλ Ντενιζόν,

 σκηνικά-κοστούμια: Ζαν – Πoλ Ντενιζόν,

φωτισμοί: Πασχάλης Τσέρνας,

βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Σταματίου,

φωτογραφία: Τούλα Ροδοπούλου,

επικοινωνία: Άντζυ Νομικού.

Παίζει η Ελένη Παπαχρηστοπούλου.

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 6μμ. Διάρκεια: 70’ λεπτά. Εισιτήρια: 10 ευρώ κανονικό, 8 ευρώ (γκρουπ, φοιτητές, άνεργοι), κρατήσεις θέσεων: 2130210339 & 6974674513, σημείο προπώλησης: Ticketsmaster – Public. Χωρητικότητα: 50 θέσεις.