ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ

Title

Artist


Είδαμε το “Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι” στο Θέατρο ΝΕΟΣ ΑΚΑΔΗΜΟΣ

Written by on 17 Ιανουαρίου, 2024

Η παράσταση “Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι” του Τένεσι Ουίλιαμς, παίζεται φέτος στο Θέατρο ΝΕΟΣ Ακάδημος. Είναι ένα από τα πιο γνωστά και σκοτεινά έργα του αμερικανού συγγραφέα, που αναδεικνύει την ομοφυλοφιλία, την ψύχωση, την εξάρτηση και τη βία που κρύβονται πίσω από την αστική ευπρέπεια.

Η σκηνοθεσία

Η σκηνοθεσία της Λίλλυ Μελεμέ επιλέγει να εστιάσει στους δύο ισχυρούς χαρακτήρες της κυρίας Βέναμπλ και της Κάθριν, που αντιπαρατίθενται για την αλήθεια του θανάτου του Σεμπάστιαν.

Τα σκηνικά, τα κοστούμια και οι φωτισμοί είναι λιτά και απέριττα, αφήνοντας τον λόγο και την ερμηνεία να κυριαρχήσουν. Η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου δίνει τον ρυθμό και την ένταση στις σκηνές.

Ερμηνείες Χαρακτήρων

Η Φιλαρέτη Κομνηνού υποδύεται με επιτυχία την αυταρχική και εγωιστική μητέρα, που αρνείται να δει την πραγματική φύση του γιου της. Τον παρουσιάζει σαν τον τέλειο γιό, ταλαντούχο ποιητή, κρύβοντας τις προσωπικές του αδυναμίες πίσω από την φιλάσθενη φύση του. Παρουσιάζει τον ρόλο της ως μητέρα-προστάτιδα και όχι ως κράχτη για να προσελκύσει τους εραστές του. Ως τελευταία προστασία της εικόνας του νεκρού γιου της, προσπαθεί να εξαλείψει τη μοναδική μάρτυρα της τραγωδίας του.

Η Αναστασία Παντούση είναι εξαιρετική στο ρόλο της Κάθριν, μιας κοπέλας από κατώτατα κοινωνικά στρώματα που προσπαθεί να ανέλθει κοινωνικά μέσω του ξαδέλφου και της θείας του. Με την αθωότητά της νιότης της έπεσε εύκολα θύμα κακοποίησης. Ο ξάδερφος της έρχεται ως σωτήρας να την χρησιμοποιήσει ως δόλωμα, αντικαθιστόντας την μητέρα του. Η Κάθριν άθελά της γίνεται θύμα έλξης των πρόσκαιρων απολαύσεων του ξαδέλφου της. Η μοίρα της επιφύλασσε ένα σοκ από τον τραγικό θάνατο του Σεμπάστιαν. Έρχεται αντιμέτωπη με την φιλοδοξία της οικογένειας της, την αλήθεια και την κακοποίηση της θείας της.

Ο Δημήτρης Τσίκλης ως ο γιατρός Κιούκροβιτς είναι ο ισορροπητής της παράστασης, που αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και σύνεση τις δύο γυναίκες και προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια. Στο τέλος έρχεται αντιμέτωπος με τις προσωπικές του φιλοδοξίες και την φωνή της συνείδησης του. Το κοινό ανάμεσα στην μητέρα και τον Γιατρό είναι ότι βλέπουν τους εαυτούς στους σαν θεούς. Η κυρία Βέναμπλρα με την οικονομική της ευχέρεια αποφασίζει αν οι συγγενείς της θα ζήσουν πλούσια και εάν η ανιψιά της θα μπει σε ψυχιατρείο. Ο γιατρός Κιούκροβιτς σαν θεός ορίζει αν θα παρέχει κλασική θεραπεία-ιαση σε έναν ασθενή ή αν θα πειραματιστεί μαζί του με λοβοτομη.

Ο Πάρης Λεόντιος κάνει τον αδερφό της Κάθριν. Προσπαθεί να ζήσει πλουσιοπάροχα σαν το ξάδερφο του, φορώντας ακόμα και τα ρούχα του. Είναι έτοιμος να θυσιάσει την αδερφή του για να κληρονομήσει κάποια χρήματα. Η Λίλλυ Μελεμέ την μητέρα της Κάθριν και βλέπει ως μοναδική ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή τον θάνατο του Σεμπάστιαν. Ξέροντας ότι η κόρη της είναι συναισθηματικά ευάλωτη, συμμαχίζει με τον γιό της και την πιέζει να μην πει την αλήθεια στην θεία της. Οι δυο ηθοποιοί συμπληρώνουν την εικόνα μιας οικογένειας που έχει χάσει την αξιοπρέπειά της και εξαρτάται οικονομικά από την κυρία Βέναμπλ.

Τελικά συμπεράσματα

Η παράσταση είναι μια πιστή και καθαρή ανάγνωση του έργου του Ουίλιαμς, που δεν προσπαθεί να επιβάλλει μια συγκεκριμένη ερμηνεία ή να εκσυγχρονίσει το μήνυμά του. Αντίθετα, αφήνει τον θεατή να αντιμετωπίσει τα θέματα που θέτει το έργο, όπως η σεξουαλικότητα, η οικογένεια, η βία, η τρέλα και η αλήθεια, με τον δικό του τρόπο. Είναι μια παράσταση που σεβάστηκε τον συγγραφέα και το κοινό της, και πρόσφερε μια ικανοποιητική θεατρική εμπειρία.

ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΕΡΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
στο Θέατρο ΝΕΟΣ Ακάδημος
Συγγραφέας: Τένεσι Ουίλιαμς
Σκηνοθεσία / Δραματουργική Επιμέλεια: Λίλλυ Μελεμέ
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Σκηνικά: Μικαέλα Λιακατά
Κοστούμια: Ειρήνη Γεωργακίλα
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτογραφία / Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
Γραφιστική Επιμέλεια: Μάριος Γαμπιεράκης (Μαύρα Γίδια)
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λίνα Οικονόμου
Επιμέλεια Μαλλιά / Μακιγιάζ: Εύα Τόμπρου / Le Boudoir
Διανομή: Φιλαρέτη Κομνηνού, Αναστασία Παντούση, Δημήτρης Τσίκλης, Λίλλυ Μελεμέ, Πάρης Λεόντιος
Διεύθυνση Παραγωγής: Ιωάννης Παντελίδης
Προβολή/Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση
Παραγωγή: Happy Productions

Κείμενο: Μαρία Κ. Αγραπίδου, Αντιπρόεδρος Υγείας στις Γυναίκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Χειρουργός Οδοντίατρος – Πρόεδρος Επιτροπής Επιστημονικού Περιοδικού ΟΣΠ, μέλος ΔΣ.

Αρχική δημοσίευση κειμένου στο EntertainmentNewsGR