ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ

Title

Artist


ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΒΟΛΤΑ ΚΑΤΙΑ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΛΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ ΧΡΥΣΑ ΝΙΚΟΛΑΚΗ

Written by on 17 Αυγούστου, 2023

https://www.skroutz.gr/a/145941/katia-mylonopoulou-deli.html

Στο τρίτο στη σειρά εκδοθέν παραμύθι της Κάτιας Μυλωνοπούλου Δελή , την “Διαστημική Βόλτα”.  από τις εξαιρετικές εκδόσεις Κούρος με την εικονογράφηση της Ειρήνης Σκληρού, οι μικροί αναγνώστες καλούνται να εξερευνήσουν τον κόσμο πέρα από το ορατό. Το βιβλίο περιλαμβάνει ένα υπέροχο cd rom το οποίο ταξιδεύει τα παιδιά στο μαγικό κόσμο του διαστήματος .Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην αδερφή της συγγραφέως .

Η πλούσια εικονογράφηση προοικονομείται ήδη από το εξώφυλλο , ενώ στο οπισθόφυλλο βλέπουμε το προλόγισμά της συγγραφέως Σταυρούλας Βενιέρη, που πραγματικά αποτυπώνει με ευαισθησία την τρυφερότητα και τη φαντασία της δημιουργού. 

Το προσωπικό μας διαστημικό λεωφορείο «μάθηση» απογειώνεται για μία βόλτα εξερεύνησης στο ηλιακό σύστημα. Ο αρχηγός του φωτός ήλιος σαν άλλος μυθολογικός Δίας διδάσκει τους μικρούς αναζητητές για τη γεωγραφία των ανθρώπων και του διαστήματος. Φορώντας το σκάφανδρο της ζωής πλέουμε σε πελάγη μάθησης του Νευτώνειου χώρου.

Η ξεναγός και σπουδαία συγγραφέας παραμυθιών Κάτια Μυλωνοπούλου Δελή μας εξηγεί κάθε ορατό και αόρατο στο χώρο των άστρων. Η ευγλωττία της Μυλωνοπούλου και η επεξηγηματική εικονογράφηση της Ειρήνης Σκληρού με τη στήριξη του εξαιρετικού εκδοτικού Κούρου,  μας παραδίδει το υπέροχο παραμύθι που σίγουρα θα αγαπηθεί από τους μικρούς επίδοξους εξερευνητές του σύμπαντος. Πραγματικά πόση ομορφιά και διδαχή, πόση  αλληγορία και πόση αλήθεια χώρεσαν σε ένα παραμύθι για παιδιά και σκεπτόμενους!

Το διαστημικό λεωφορείο  μας μεταφέρει από τον ένα πλανήτη στον άλλον, από τον Ερμή στην Αφροδίτη και από τον Αυγερινό στον Έσπερο, μετά πετάμε για τον Άρη με τους υποτυπώδεις φυτικούς του οργανισμούς , μαθαίνουμε τα συστατικά του και πώς ο άνθρωπος για να ζήσει φυσικά, χρειάζεται το οξυγόνο πού βρίσκεται στη γη μας. Τα παιδιά μέσω του διαστημικού λεωφορείου μαθαίνουν σημαντικές πληροφορίες του διαστήματος,  του ηλιακού συστήματος αλλά και των πλανητών. Πέρα από αυτό όμως, με τη φαντασία τους φτάνουν ως το φεγγάρι και θυμούνται  πόσο σημαντικός είναι ο Θεός και η πίστη μας σε αυτόν για να τα καταφέρουμε μέσα από το πασίγνωστο τραγουδάκι “Φεγγαράκι μου λαμπρό”.

https://www.facebook.com/messenger_media/?attachment_id=315478940955756&message_id=mid.%24cAAAB9BscfPeQNq-pIWKBWpe1cowF&thread_id=100056536454537

«Το ταξίδι συνεχιζόταν για τη Σελήνη (το φεγγάρι) που εμείς στη γη και ιδιαίτερα τα παιδιά το έχουμε λατρέψει και του έχουμε αφιερώσει άπειρα τραγουδάκια . Ένα από αυτά είναι: Φεγγαράκι μου λαμπρό φέγγε μου να περπατώ, να πηγαίνω στο σχολείο, να μαθαίνω γράμματα, του Θεού τα πράγματα.»

Πολύ όμορφο το ταξίδι αλλά κάποια στιγμή ο κύκλος τελειώνει και όλοι επιστρέφουμε στη βάση μας,  όμως η περιπλάνηση της φαντασίας συνεχίζεται για τους μικρούς μας φίλους, που έχοντας αποκομίσει όλες αυτές τις γνώσεις μπορούν να ονειρευτούν την προσωπική τους διαστημική εξερεύνηση. Με τα φτερά της φαντασίας να οδηγηθούν πέρα από το ορατό.

Η συγγραφέας μας μιλά για τους θρύλους που έχουν φτιάξει οι άνθρωποι για το φεγγάρι,  για τη φωτεινή αλλά και για την αόρατη πλευρά του φεγγαριού, για την ολική και τη μερική έκλειψη. Πραγματικά είναι πολύ όμορφο το ποσό γλυκά αλλά και απλά-πληροφοριακά μέσα από ζωηρές εικόνες η συγγραφέας παραδίδει στα παιδιά γνώσεις γύρω από το διάστημα. Ο νόστος της γήινης επιφάνειας υμνεί τον πλανήτη που ζούμε και τροχοδρομεί με ασφάλεια στο Ακρωτήριο της Ελπίδας των νέων παιδιών επιστρέφοντας τα στη γη!

Ευχαριστούμε τη συγγραφέα Κάτια Μυλωνοπούλου Δελη και αναμένουμε το ταξίδεμα μέσω του παραμυθιού στις παρυφές του παλλόμενου σύμπαντος,  υπερσίγουροι για το άριστο της αφηγηματικής της δεινότητας!

ΧΡΥΣΑ ΝΙΚΟΛΑΚΗ

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΟΣ(MASTER OF ARTS), ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΘΕΟΛΟΓΟΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΤΙΑ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΛΗ

Γεννήθηκα το 1961 στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας.
Σπούδασα Δημοτικό – Ξυλόκαστρο Κορινθίας.
Σπούδασα Γυμνάσιο – Αθήνα – Σχολή Χατζιδάκη.
Σπούδασα Λύκειο – Αθήνα – Σχολή Παπαδοπούλου.
Σε ηλικία 14 ετών δίνω εξετάσεις ένα κομμάτι, από τον Αμερικανό συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς «Καλοκαίρι και Καταχνιά» κάτω από την καθοδήγηση του καθηγητή Γρηγόρη Βαφιά.
Η επιτροπή αποτελείται από 10 μέλη. Το πρώτο μέλος, ήταν η ιέρεια του Ελληνικού Θεάτρου, Τζένη Καρέζη, όπου μαζί με τα υπόλοιπα μέλη, με περνάνε παμψηφεί πρώτη,
ανάμεσα σε 100 άτομα. Μου δίνουν, ως βραβείο, να ακολουθήσω θεατρικές σπουδές με ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ.
1978 – 1979: Σπουδάζω στο National Music College (Ωδείο Αθηνών) με καθηγητές Δημήτρη Μυράτ, Β. Ζουμπουλάκη και Άννα Συνοδινού και άλλες εξέχουσες πνευματικές, καλλιτεχνικές προσωπικότητες.
Έχω παίξει στα εξής σπουδαία έργα, στο θέατρο και στην τηλεόραση, ως πρωταγωνίστρια:
1978: «Καταδίωξη» – Γλυκοφρύδη
1978: «Πλατωνικοί Διάλογοι» (Σωκράτης) – Θέατρο Μυράτ – Ζουμπουμπουλάκη
1979: TV ΑΠΟ ΚΩΜΩΔΙΑ ΣΤΟ ΔΡΑΜΑ, ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ της ΜΕΛΠΩ ΖΑΡΟΚΩΣΤΑ
1980: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΛΙΑΠΚΙΝ με τους Πέτρο Φυσούν και Τσούγκα του Ξυλοκαστρίτη σκηνοθέτη, βραβευμένου με Όσκαρ, Βασίλη Γεωργιάδη (μιθυστόρημα Καραγάτση)
1981: Ο διεθνούς φήμης ισραηλινός σκηνοθέτης ΓΟΕΛ της αμερικάνικης ταινίας «Γρανίτα από Λεμόνι» έρχεται στην Ελλάδα να με γνωρίσει
1982: Ντοκιμαντέρ (Ο ΓΑΜΟΣ) ταινία μικρού μήκους
1982: «Φυλακές Ανηλίκων», η τελευταία ταινία του αείμνηστου Ντίμη Δαδίρα, παραγωγή της Greca Film
1982: Τελειοποιώ τη σπουδή μου και παίρνω το πτυχίο από το Εθνικό Ωδείο (Καλομοίρη) με καθηγητές τον αείμνηστο Αθανάσιο Τράγκα, την αείμνηστη Μαίρη Βογιατζή και τον σκηνοθέτη – καθηγητή υποκριτικής Σίμων Πάτροκλος και άλλες εξέχουσες πνευματικές και καλλιτεχνικές προσωπικότητες του ελλαδικού χώρου
1981 – 1982: Παίρνω το πτυχίο μου από το Trinity College English
1982 – 1983: Παντρεύομαι έναν Έλληνα ελευσίνιο αρχιτέκτονα
1988: Κάτω από την καθοδήγηση του σκηνοθέτη κ. Κινή διαβάσαμε διάφορα κείμενα στο Πνευματικό Κέντρο Ελευσίνας, όπου απήγγειλα το ποίημα «Ειρήνη» Έχω έναν ανιψιό, που τον λατρεύω, και ζει στη Φλόριντα, στον οποίο είναι αφιερωμένο το πρώτο μου παραμύθι «Το ταξίδι του καπετάν Ζορζ»
1993: Εργάστηκα στο Υπουργείο Εργασίας (Υφυπουργείο) – Εξειδίκευση Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
1994: Εργάστηκα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης
Σήμερα, δραστηριοποιούμαι ως συγγραφέας στο παιδικό παραμύθι και είμαι υπεύθυνη του θεατρικού τμήματος «Σοπράνο με Γαλέρια», του συλλόγου της Ζακυνθινής Εστίας, που σκοπό της θεατρικής ομάδας είναι ότι μέσα από τα έργα του θιάσου να περιτυλίγει την τόνωση του πατριωτικού φρονήματος όλων των Ζακυνθινών και την ιστορική παράδοση της Ζακύνθου, όσο στη γενέτειρα και στην απανταχού παροικία.
Έχω γράψει 21 παραμύθια με τους εξής τίτλους:
1. Το ταξίδι του καπετάν Ζόρζ (αφιερωμένο στον ανιψιό μου τον καπετάνιο)
2. Το μαγικό μπαούλο του παππού της Νταίζης
3. Το ρολόι της Ροδούλας
4. Οι ήπειροι της Γης
5. Το Δάσος της Ευρώπης και της Ασίας
6. Οι καρχαρίες της λίμνης
7. Ο λύκος της Μιμίκας
8. Το Χριστουγεννιάτικο πάρτυ
9. Το όνειρο της Έλλης
10. Ειρήνη και όχι Πόλεμος
11. Ο μέρμηγκας ο προνοητικός
12. Η μελαγχολική πριγκιποπούλα
13. Το παπί μία σκέψη
14. Οι βιταμίνες της Ροδούλας
15. Το χαρτζιλίκι της Ροδούλας
16. Η σκούπα, το φαρασάκι και το σφουγγαράκι
17. Το Δάσος της Βορείου και Νοτίου Αμερικής
18. Ψέματα και νεράιδες και αμαζόνες (αφιερωμένο στη μητέρα μου)