ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ

Title

Artist


ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΟΡΜΠΑ ΣΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ

Written by on 13 Δεκεμβρίου, 2021

Στα 19 του έπαιξε για πρώτη φορά στο σινεμά, στην ταινία Ζορμπάς (1964) του Μιχάλη Κακογιάννη. Του άρεσε τρελά, τα μάζεψε κι’ έφυγε για Γαλλία και ύστερα στην Ιταλία. 3 χρόνια αργότερα εμφανίστηκε στο σπαγγέτι γουέστερν Killer Kid. Είναι από τις περιπτώσεις που έχει ρίξει πολύ δουλειά χωρίς να κάνει show–off και να περιφέρεται χωρίς να προσέχει την δουλειά του. Υπήρξαν κάποιοι άλλοι που με πολύ λιγότερη δουλειά, έκαναν “φασαρία” για να φανεί ότι έκαναν καριέρα στο εξωτερικό.

Ο Γιώργος Βογιατζής μπορεί να έπαιζε σχεδόν πάντα δεύτερους ρόλους, αλλά και σε μεγάλες παραγωγές συμμετείχε, και με σπουδαίους σκηνοθέτες δούλεψε όπως και με star πρώτου μεγέθους. Ποιος άλλος έχει κάνει ταινία με την Madonna; Ο Γιώργος Βογιατζής γεννήθηκε 6 Δεκεμβρίου 1945 και μεγάλωσε στην Αθήνα σε μια πολύ μπερδεμένη οικογένεια. Και λέω μπερδεμένη γιατί η οικογένεια της μητέρας του ήταν Δεξιοί – ο πρώτος εξάδελφος της μητέρας του για να καταλάβετε ήταν αρχηγός της Αστυνομίας και φανατικά βασιλικός.

Από την πλευρά του πατέρα του Αριστεροί. Ο Απόστολος Βογιατζής, αδελφός του πατέρα του, ήταν ένας από τους πέντε που είχαν ιδρύσει το ΕΑΜ. Αλλά επί δικτατορίας Παπαδόπουλου έγινε υπουργός Εργασίας. Η λατρεία του για το σινεμά Από μικρός έδειξε πως ήθελε να γίνει ηθοποιός, παρακολουθούσε και έτρεχε σε γυρίσματα ταινιών για να μπει στο κλίμα. Σε συνεντεύξεις του έχω διαβάσει ότι έτσι, σε ένα τέτοιο γύρισμα, γνώρισε (από μακριά) την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Στα 18 του – πριν καν ενηλικιωθεί – περπατώντας στη Βασιλίσσης Σοφίας είδε στην πόρτα ενός κτιρίου να γράφει “Αλέξης Ζορμπάς”. Μπήκε και ζήτησε δουλειά. Με το που τον είδε ο Κακογιάννης του είπε: “Κάνουμε δοκιμαστικό και αύριο φεύγεις για Κρήτη. Φέρε τη μάνα σου να υπογράψει”. Οι σπουδές και το εξωτερικό ως φυσικό επακόλουθο, βρέθηκε να σπουδάζει στην κινηματογραφική Σχολή Σταυράκου και στην συνέχεια έφυγε για το Παρίσι για να συνεχίσει τις σπουδές του. Μιλούσε πολύ καλά Αγγλικά και Γαλλικά. Σπούδαζε και περνούσε πολύ φτωχικά, μέχρι που ο ίδιος είχε πει πως στο Παρίσι κάποια στιγμή δεν είχε δεκάρα τσακιστή και είχε να φάει 8 μέρες.

Ευτυχώς η Ρένα Βλαχοπούλου, γνωστή της οικογένειάς του, μέσω Φίνου, του έστειλε λεφτά για να μπορέσει τουλάχιστον να φάει. Εκείνη την εποχή στην Ιταλία υπήρχε μεγάλη άνθιση της κινηματογραφικής βιομηχανίας με την περίφημη Cinecitta, κι’ έτσι πήγε στην Ρώμη. Αρχικά για να δει το κλίμα εκεί, γιατί έπρεπε να γυρίσει για το στρατιωτικό του, αλλά κόλλησε. Παρ’ ότι δεν ήξερε γρι Ιταλικά, ο κόσμος του κινηματογράφου και η ίδια η πόλη τον γοήτευσαν. Εκεί τον βοήθησε η Ειρήνη Παπά που τον σύστησε στον ατζέντη της. Κάποια μέρα μια διευθύντρια διανομής ρόλων του πρότεινε να πάρει μέρος σε διαφημιστικό για την Kodak που θα γυριζόταν στην Βενετία.

Έτσι γνώρισε τη χλιδή των καλύτερων ξενοδοχείων της Βενετίας και από αδέκαρος βρέθηκε με 5.000 δολάρια στην τσέπη. Εκείνη την εποχή με τόσα λεφτά αγόραζες αυτοκίνητο. Στην Ρώμη γνώρισε και τον Νίκο Κούρκουλο που είχε πάει για τα γυρίσματα της ταινίας “The Adventures” της Paramount που είχε έναν τρίτο ρόλο. Έμοιαζε απογοητευμένος και μάλιστα του είχε πει πως θα επέστρεφε στην Ελλάδα γιατί… “καλύτερα πρωταγωνιστής στην Ελλάδα παρά δεύτερος και τρίτος στη Ρώμη”. Στην Ιταλία έκτισε μια μεγάλη καριέρα παίζοντας συνέχεια σε καλές ταινίες αλλά και σε μεγάλες τηλεοπτικές σειρές. Έπαιξε τον Ιωσήφ μαζί με την Ολίβια Χάσεϊ (Μαρία) στην τηλεοπτική παραγωγή του Φράνκο Τζεφιρέλι “Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” το 1977.

Ο Γιώργος Βογιατζής, μαζί με την Ειρήνη Παππά, είναι οι δύο Ελληνες ηθοποιοί με τη μεγαλύτερη καριέρα στο εξωτερικό. Ο Βογιατζής έχει παίξει σε καμιά εβδομηνταριά ταινίες ιταλικής και αμερικανικής παραγωγής. Ρεκόρ όλων των εποχών για Έλληνα. Επίσης έχει παίξει σε ταινίες των: Λούκα Ρονκόνι, Φράνκο Τζεφιρέλι, Μάριο Μονιτσέλι, Ντίνο Ρίζι, Τζορτζ Ρόι Χιλ, Ρόμαν Πολάνσκι, Γκάι Ρίτσι κ.α. Έχει συνεργαστεί με τους Έλληνες σκηνοθέτες: Μιχάλη Κακογιάννη, Νίκο Κούνδουρο, Νίκο Φώσκολο, Ανδρέα Θωμόπουλο, Γιώργο Κορδέλα, Κώστα Κουτσομύτη, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Ροβήρο Μανθούλη, Νίκο Ζαπατίνα, Στράτο Μακρίδη, Γρηγόρη Καραντινάκη, Νίκο Γκαϊτατζή κ.α. Δύο γυναίκες τον παράτησαν Πριν 2-3 χρόνια είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι είχε δύο πολύ άσχημα διαζύγια.

Στο πρώτο, όταν έκανε γυρίσματα με την Diane Keaton, η γυναίκα του έφυγε και του άφησε το παιδί τους. Και κάποια χρόνια μετά η δεύτερη σύζυγος του πήρε το παιδί και έφυγε στις 5 το πρωί ενώ εκείνος κοιμόταν. Ομολόγησε επίσης πως η καλύτερη σχέση του είναι με την τρίτη σύζυγό του, την Ντιάνα Σκόριτς, 35 χρόνια μικρότερή του, που την γνώρισε όταν ήταν 18 ετών. Ο Γιώργος Βογιατζής έχει δύο παιδιά. Η κόρη του η Κασσάνδρα, είναι 45 ετών και κάνει καριέρα ηθοποιού στην Αμερική, ενώ ο γιος του, ο Γουίλιαμ, από τη δεύτερη γυναίκα του, είναι 25, τελείωσε την σχολή θεάτρου, πήρε το δίπλωμά του και τώρα ψάχνει δουλειά.