Σοφοκλή-Οιδίπους επί Κολωνώ-Θεατρικό Εργαστήρι ΦΙΕΡΑ\Εφηβικό Τμήμα
Written by Χρύσα Νικολάκη on 30 Ιουλίου, 2023
Μετάφραση: Κώστας Τοπούζης
Διασκευή Σκηνοθεσία : Εφή Λάζου
Μουσική : Νίκος Ξένος
Χορογραφίες: Γωγώ Γκιβέτση
Σκηνικά κουστούμια: Χάιδω Χριστοδούλου
Capoeira: Σπύρος Πλέσσας
Κατασκευή κουστουμιών: Πωλίνα Κάρδαρη
Ήχος και φως : Σπύρος Μόρφης
Διδασκαλία Χορικών και Ηχογράφηση : Μιχάλης Τσαούσης
και φυσικά μια πλειάδα φοβερών εφήβων.
Σκίτσο αφίσας: Μελίνα Σαρακίνη
Σχεδιασμός αφίσας/προγράμματος: Eλένη Χαικάλη
Η Εφη Λάζου και η θεατρική της ομάδα εφήβων Φιέρα παρουσίασε στους Μολάους Λακωνίας, τον “Οιδίποδα επί Κολωνώ” του Σοφοκλή. Ένας θίασος σημαντικών εφήβων ηθοποιών πρωταγωνίστησε στο 7ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στη Μονεμβασιά. Αυτοί ήταν:
Οιδίποδας: Μπάλα Φερνάντο Αντιγόνη : Κλάδη Ηλέκτρα
Ισμήνη :Σαρακίνη Μελίνα Κρέων :Μάργαρη Αναστασία
Θησέας: Κουκουμτζή Ιουλία Πολυνείκης: Μαλαπέτσας Νίκος Ξένος :Φωτόπουλου Βάλια
Χορός Γερόντων:(Αποστολάτος Λουκάς,Ιωσηφίδης Γιώργος, Κατσικινης Γιώργος, Ποταμίτης Γιάννης)
Χορός Ευμενίδων: (Βαρβαρήγου Μαριάννα, Μαυροθέρη Αριάδνη, Πλέσσα Μαγδαλένα, Σαισανά Κατερίνα, Χαϊκάλη Μαρία)
Η σχέση της νεοελληνικής παιδείας με τους Αρχαίους αποτελεί ίσως την σημαντικότερη συνιστώσα στη διαμόρφωση της πνευματικής αλλά και της ιδεολογικής φυσιογνωμίας του νέου ελληνισμού. Στην Ελλάδα ο βαθμός της δημιουργικής επαφής της νεοελληνικής συνείδησης με το αρχαιοελληνικό παρελθόν συχνά μένει στο διδακτισμό. Εδώ, στον εν λόγω δύσκολο έργο του Σοφοκλή «Οιδίπους επί Κολωνώ», οι μαθητές του εφηβικού τμήματος Φιέρα μελετούν δραματουργικά την ουσία του ήρωα πλέον Οιδίποδα , αφού μετά από τις πολλές ταλαιπωρίες και τραγωδίες του, έρχονται σε επαφή με το ανθρώπινο, βαθιά πονεμένο εαυτό του. Έρχονται σε επαφή με την κάθαρση , που αυτός υφίσταται, μετά τη συγχώρεση για τις πράξεις του. Και έτσι ο Οιδίποδας, περνά από το ανθρώπινο στο θεϊκό στοιχείο, κάνοντας το άλμα που αναφέρει ο Σάινερ Κίρκεγκωρ . «Το άλμα προς την πίστη» όπως είναι ευρέως γνωστό. Το λευκό εναλλάσσεται με το μαύρο, η χαρά με τη λύπη, η συντριβή με τη δικαίωση. Εκεί στο άλσος των Ευμενίδων, ο Οιδίπους έρχεται σε επαφή με το πεπρωμένο και εκεί βλέπει το πέρασμα του σε έναν κόσμο όπου τον υποδέχεται λαμπρά μετά τη συγχώρεση του.
Η σκηνοθέτης Έφη Λάζου με την υπέροχη διασκευή του έργου-αξιοποιώντας την κλασσική και θεατρική της παιδεία στο χώρο της σύγχρονης πνευματικής αναζήτησης- κατόρθωσε να περάσει στην εφηβική της ομάδα το μήνυμα του έργου, που δεν είναι άλλο από τον ανθρωπιστικό του χαρακτήρα και την απελευθερωτική δύναμη της συγχώρεσης. Ο λόγος του Σοφοκλή, ο λόγος στα χείλη του Οιδίποδα, του Θησέα, της Αντιγόνης, της Ισμήνης, του Πολυνείκη, του Κρέοντα, δεν επιδέχεται κανέναν διαχωρισμό του αγαθού απ το κακό. Αυτός ο λόγος, μέσα από τη μουσική των σωμάτων, γίνεται ένας τόπος αιώνιος, ο αιώνιος χρησμός. Η παράσταση μέσω του χορού και του λόγου, της σύνθεσης έργων και πνεύματος κατορθώνει να απελευθερώσει την καταλυτική δύναμη του Οιδίποδα. Ο πρωταγωνιστής που ενσάρκωνε τον Οιδίποδα(Φερνάντο Μπάλα), ανταποκρίθηκε εξαίσια στο ρόλο του και μας άφησε όλους άφωνους. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν όλα τα παιδιά επί σκηνής, μηδενός εξαιρουμένου.
Ο Κώστας Τοπούζης υπέγραψε τη μετάφραση, ενώ η Έφη Λάζου ανέλαβε τη σκηνοθετική και δραματουργική επεξεργασία του έργου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν της Χάιδως Χριστοδούλου, η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Νίκου Ξένου, οι φωτισμοί και ο ήχος του Σπύρου Μόρφη και οι εξαιρετικές χορογραφίες της Γωγώς Γκιβέτση. Στο Capoeira ο Σπύρος Πλέσσας, ενώ στην κατασκευή κοστουμιών ήταν η Πωλίνα Κάρδαρη. Στη διδασκαλία Χορικών και στην ηχογράφηση ο Μιχάλης Τσαούσης και φυσικά μια πλειάδα φοβερών εφήβων.
Χρύσα Νικολάκη, κριτικός λογοτεχνίας/θεάτρου, (ΜASTER OF ARTS), συγγραφέας, θεολόγος
Λίγα λόγια για το έργο από τη σκηνοθέτη και ιδρύτρια του ιδρύτρια του ΦΙΕΡΑ, Έφη Λάζου
Το έργο του Σοφοκλή Οιδίπους επί Κολωνώ θησαυρός του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος και συνάμα Ναός απροσπέλαστος για τους μη μυημένους αποτέλεσε επιλογή της Εθνικής μας ομάδας ως ένα εργαστήρι διερεύνησης της ανθρώπινης ψυχής και καλλιέργειας της ανθρώπινης συνείδησης μέσα από τις περιπέτειες του κοινωνικού γίγνεσθαι!
Στην παρούσα διασκευή ο χορός των γερόντων που αγωνίζεται να κατανοήσει το μεγαλείο του τραγικού ήρωα συμπληρώνεται από το χορό των Ευμενίδων που προστατεύουν το άβατο, όπου ο Οιδίποδας καταφεύγει ως ικέτης και δέχεται συγχωρέσει για τις πράξεις του. Αν η ζωή του ανθρώπου μπορεί να ιδωθεί σαν μία περιπέτεια καλλιέργειας της ψυχής και του πνεύματος, μέχρι αυτά να συλλεχθούν γραμμή τη γραμμή στη μορφή ενός κλασικού αγάλματος με τέλειες αναλογίες, τότε η μορφή του Οιδίποδα που σχεδίασε ο Σοφοκλής σε αυτό το κύκνειο άσμα του ξεκινά με μία όψη χωρίς μάτια- μορφή ενός τέρατος που διαβαίνει τόπους και ανθρώπους αναστατώνοντας τους- και μέσα από την τέχνη της δραματικής ποίησης και την Αρετή αποκτά τις λεπτές ραβδώσεις και τις αέναες κίνησης μιας ουσίας θεϊκής! Έτσι Ο ηρωοποιημένος πλέον Οιδίποδας στον Κολωνό δεν είναι παρά η αιώνια μνήμη μιας ζωής ανθρώπινης αλλά βαθιά πονεμένης, που στο τέλος όμως δικαιώνεται! Τα παιδιά λάτρεψαν και τίμησαν αυτή τη μνήμη.
Το ίδιο εύχομαι και για σας.
Η παράστασή μας προκρίθηκε για να παρουσιαστεί στο 7ο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου του δήμου Μονεμβασιάς στις 28 Ιουλίου του 2023, μοναδική τιμή και χαρά μας!
Παίζουν τα παιδιά:
Οιδίποδας: Μπαλα Φερναντο
Αντιγόνη :Κλάδη Ηλέκτρα
Ισμήνη :Σαρακίνη Μελίνα
Κρέων :Μαργαρη Αναστασία
Θησέας: Κουκουμτζη Ιουλία
Πολυνείκης: Μαλαπέτσας Νίκος
Ξένος :Φωτόπουλου Βάλια
Χορός Γερόντων:
Αποστολάτος Λουκάς
Ιωσηφίδης Γιώργος
Κατσικινης Γιώργος
Ποταμίτης Γιάννης
Χορός Ευμενίδων:
Βαρβαρηγου Μαριαννα
Μαυροθερη Αριάδνη
Πλέσσα Μαγδαλένα
Σαισαννα Κατερίνα
Χαϊκάλη Μαρία